Variationsrikt och familjärt med Gilberto Gil på Konserthuset

Foto: Leo Ahmed

Gilberto Gil, Stockholms Konserthus, Stockholm Jazz festival, 17 oktober, 2021

79-åriga folkkäre artisten Gilberto Gil formligen lyser av energi när han äntrar scenen inför en förväntansfull publik i ett utsålt Stockholm Konserthus. Gils karriär sträcker sig över fyra decennier och han tillhör tveklöst till en av de största nu  levande brasilianska  musikerna. I slutet av 1960-talet var han med om att grunda den rebelliska tropicália-rörelsen, 2005 tilldelades han Polar-priset och under flera år var han Brasiliens kulturminister och en viktig ambassadör för landet i stort och dess mångfacetterade musikkultur.

Under sina konserter och på sina skivor har Gil ofta blandat sin singer-songwriter inspirerade bossa-nova med pop, rockig tropicália med samba, forró, reggae och afrikanskt i låtar som ofta handlar om orättvisor och förtryck. Mycket av denna stilistiska bredd  ryms även under den drygt generöst tilltagna två timmar långa konserten.  Spelningen blir familjär och intim. Inte bara för att huvudpersonen själv som hörs på sång och gitarr har med sig tre av sina familjemedlemmar utan även för Gils mellansnack som rymmer historier från hans tidigare liv i exil i England och vikten av att enas mellan kulturer med hjälp av kulturyttringar av alla dess slag.

Äldre klassiska egenkomponerade alster varvas med låtar av andra kompositörer som Edu Lobo, Bob Marley, Paul McCartney och Domenico Modugno. Hans röst är fortfarande förvånansvärt vital och väl bibehållen. Starkast lyser Gil och bandet i klassiker som Edu Lobos Upa Neguinho, Gils Expresso 2222, megahitsen Sarará och Aquele abraço.

Lite charm bjuds det även på när Gils 13-åriga barnbarn Flor får stå i rampljuset och sjunga den italiensk schlagern, Volare. Mindre upphetsande är de rockiga och lite enahanda reggaelåtarna. Men den kommunikation Gilberto Gil skapar med publiken är närmast extatisk. De flesta kan texterna och sjunger med. Hela publikhavet (1500 personer) dras med av musiken och konserten mynnar ut i vild dans och allsångsorgie i självklara extranummer som tempohöjarna Madalena och Toda menina Baiana.  Som uppvärmning till Gil hördes sensuella, inlevelsefulla brasilianska singer-songwritern Adriana Calcanhotto i en soloshow med material som spände från Amy Winehouse (Back to Black), chanson. MPB till bossa.
Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.