Värme och intensitet från ROOM 8

Som ett preludium till den kommande stockholmska jazzfestivalen och i samband med releasen av gruppens nya cd-skiva gavs en konsert där den unge saxofonisten Samuel Muntlin vikarierade för Joakim Milder, som var på annat håll. Musiken som presenterades hade en stark värme och intensitet, trots att den till största delen föreföll vara noterad på papper.

 Men det gick inte att ta fel på det intresse de åtta musikerna demonstrerade för att genomföra musiken som på inte sätt var lättspelad. Oktettens klang med basklarinett, gitarr och vibrafon i vissa partier var mycket vacker och engagerade. Musikerna är ju även som bekant mycket skickliga solister.

Niklas Barnö med sin glasklara trumpetton övertygar mer och mer med sitt specifika jazzbudskap. Han har en mer öppen och rakryggad attityd nu för tiden och blåser både långa toner och långa, vackra meditativa tonföljder.

Sven Berggren är en trombonist som alltför sällan håller offentliga föredrag på sin trombon. Han har en mjuk, smidig stil och rör sig snabbt men med skärpa över instrumentets hela register. Hos honom märks en stark och imponerande musikantisk kunskap. En kunskap som rör sig över musikens hela väsen.

Samuel Muntlin var en ny bekantskap. En ung saxofonist, hämtad från Musikhögskolan, som spelade mycket kontrollerat, balanserat med nerv och vacker tonbildning.

Alberto Pinton, denne okuvlige musikant fick under kvällen välförtjänt fick ta emot ett Bert Lewin-stipendium ur Bengt Strokirks händer. Pintons scenmedvetenhet och musikaliskt rörliga mönster på såväl basklarinett som barytonsax imponerade stort. Som vanligt skulle man kunna säga!

Mattias Ståhls vibrafonspel, intensivt och utfört med löst rullade klubbor utlöste en swingkänsla som i hög grad förstärkte gruppens totala utbud. Håkan Goodhes gitarrspel, följsamt men även motverkande och medverkande på en och samma gång.

Filip Augustsson åstadkom ett fantastiskt bas-solo under konsertens sista del. Hans spel i detta var både farofyllt och djupt engagerat och ljudmässigt av superklass.

Peter Danemo bak trummorna sköter både fart och ruljangs med den äran. Han har en specifik förmåga att få trummorna att mullra utan aggressivitet men med djuplodande känsla för vad som behövdes i stunden.

Leif Wigh


Teaterstudio Lederman

2 oktober 2014

Sven Berggren Room 8

Niklas Barnö tp, Sven Berggren tb, Samuel Muntlin ss ts, Alberto Pinton bars bkl, Mathias Ståhl vib, Håkan Goodhe g, Filip Augustsson b, Peter Danemo dr.