Victoriateatern i Malmö firade 100 år

Exterior

Victoriuateatern i Malmö fyller seklet jämnt i år. Det firades 7 och 8 september med en festlig och begivenhetsrik kväll.

Biografteatern Victoria i Malmö invigdes 9 september 1912 som premiärbiograf, bland annat visades ”En äventyrslysten flicka” och ”Fontainebleu” på den tiden.

I samband med jubiléet har boken ”Victoria – 100 års historia” kommit, författad av Kjell Hansson, Håkan Thorsson och OJ:s medaretare Christer Borg ger en mycket intressant och underhållande läsning med rik bildskörd.

 Lundgren Aida mfl
Många jazzmusikanter har genom åren stått på på Victoriateaterns scen: Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Mose Alison, Monica Zetterlund, Putte Wickman, Charlie Norman, Miriam Aïda, Anders Bergcrantz, Jan Lundgren, Svante Thuresson och många andra. Listan blir lång. Lägg också till att Jazz i Malmö sedan några år har många konserter på Victoriateatern.

EddaMagnason piano

100-årskalaset firades med stort artistpådrag i dagarna två med musik, humor och poesi. Det blev konserter med picknickkorgar i intim atmosfär, vilket är Victoriateaterns varumärke.

 Werup

Final

FeliciaFredriksson

Text och foto: Lasse Seger