Villads Hoffmann årets J:son-stipendiat

Årets J:son-stipendiat är citternspelaren och kompositören Villads Hoffmann.

– J:son-stipendiet 2021 går till en musikant och kompositör som med snarast ömsint skicklighet trakterar sitt klangrika instrument både som solist och i samspel med medmusikanter. För sin nydanande lyriska och skimrande musik och för ett virtuost instrumentalspel som är starkt förankrad i flera musiktraditioner skriver juryn i sin motivering.

Villads Hoffmann växte upp i Vanløse, Köpenhamn. Utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med inriktningen Folk- och världsmusik. Hoffman blandar mer traditionell nordisk musik med mer moderna genrer. Hoffmans huvudinstrument är cittern men han spelar även gitarr, mandolin, tenorbanjo, violin och viola. Han spelar i banden Stundom (fka Elmøe & Hoffmann), Tailcoat, Víík and Penny Pascal. Hans soloalbum Flaskepost På Himlen (GO Danish Folk Music) släpptes tidigare i år.

Utdelningen av stipendiet kommer ske i Bollmoradalens kyrka den 3 november.

Efter flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindhs bortgång 2013 instiftades Björn J:son Lindhs minnesfond, förvaltad av Musikerförbundet, som varje år delar ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i J:son Lindhs anda.

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.