Virtuos stämsång med Stockholm Voices

Text: Patrik Sandberg Foto: Berndt Sollevi

 

Vokaljazzkvartetten Stockholm Voices har tillsammans med sitt band fångat den svenska jazzpubliken sedan första turnén 2014.  Stockholm Voices består av Gunilla Törnfeldt sopran, Maria Winther alt, Alexander Lövmark tenor och Jakob Sollevi baryton. Nu är ensemblen aktuell med nya albumet New Horizon (S.V. Music Production) och en releaseturné.

Stockholm Voices bjuder på precisionsslipad stämsång med fyra ekvilibristiska röster som tillsammans skapar ett unikt sound. Musiken bygger på en stark tradition av stämsång inom jazzgenren.

Ni firar 11 år som band i år, berätta hur ni träffades.

-Det var Gunilla Törnfeldts initiativ att sätta ihop oss för en ”provsjungning”ute i Gubbängen. Jakob och jag var en match från start, Alex kom strax efter och den konstellationen har det varit under alla år. Vi bestämde gemensamt att för att gruppen skulle hålla så måste det vara på lika vilkor; vi fyra är Stockholm Voices, lika viktiga, lika ansvar osv, Sådant är viktigt för egot berättar Maria Winther.

Hur skiljer sig New Horizon mot debutplattan? Paul McCartney har lagts till i repertoaren?

-Vi letade efter ett material som tålde bearbetning (harmonisk & rytmisk) med starka melodier som fungerade att föra in i vårt sound. Vi hade arbetsnamnet Lennon/McCartney initialt, men insåg att det vi alla gick igång på var framför allt Pauls låtar. Det kändes också bra att få inkludera McCartneys material efter Beatles eran, det finns många pärlor där. Vi ville också att albumet skulle spegla oss i vår egen utveckling, lite modernare, lite kaxigare.

Förebilder heter Manhattan Transfer och New York Voices, känner ni att ni nu funnit er unika röst?

-Jag vet inte om man någonsin hittar den, man fortsätter förfina och fördjupa den unika rösten, precis som man gör med allt annat. Jag vill gärna tro att vi kommer fortsätta utvecklas och ha nyfikenheten att synas i en massa sammanhang och i olika skrud. På så sätt är Manhattan Transfer en förebild, de har gjort vitt skilda saker men ändå med värdighet och essens. Ska jag vara helt ärlig så har vi rätt spridda förebilder. Gunilla är mest vocal harmony freak, vi andra lyssnar mest på annat. Fast alla har körbakgrund och vi tycker såklart att det är väldigt kul att sjunga ihop.

Vem står för arrangemang och vilken/vilka av låtarna är ni mest nöjda med?

-Vi arbetade med ett arr-team denna gången; Mikael Skoglund, Calle Rasmusson, Gunilla Törnfeldt och Carl Bagge. Idén kom från vår producent Calle Rasmusson för att hålla ihop skivan och skapa en enhet. Det har fungerat lysande bra. Sen är vi nöjda med att vi alla har varsin solo-låt på plattan, det var en viktig del i produktionen och sist men inte minst vår första single  Get Back. Den sjunger sig själv och har ett härligt groove.

Hur står sig svensk vokaljazz internationellt?

-Allting som har jazz framför eller bakom sig får kämpa lite för att synas och höras i bruset av clickbaits och kommersiell musik. Överlag hålls svensk musik högt internationellt och vi har en mängd jazzmusiker och jazzvokalister som har stora internationella karriärer. Mig veterligen finns ingen svensk akt som gör exakt det vi gör (fyra sång + band) och inte så många utanför Sverige heller. Jag hoppas att  New Horizon kommer nå sin publik, även utanför Sverige. Detta är en stor satsning från vår sida och musiken är värd att stanna upp för att lyssnas på.

Den 10:e börjar er turné i Uppsala på UKK, vad kan vi förvänta oss att höra för material?

-New Horizon släpps på alla plattformar den 10:e mars och samma kväll har vi releasekonsert i Uppsala på UKK. Under våren gör vi fem Stockholm Voices Salong på Mosebacke/Södra Teatern i Stockholm med inbjuden gäst som sjunger med oss; Isabella Lundgren, Babben Larsson, Peter Asplund m.fl. Det är samma band på våra konserter som spelar på skivan och på den officiella releasekonserten på Mosebacke 21:a april har vi med oss blås och gitarr dessutom berättar Maria Winther vidare.

Releasen fokuserar givetvis på McCartney och musiken från skivan. Övriga kvällar blir det även utvalda låtar ur The Great American Songbook blandat med musik från våra gästartisters repertoar. I kompet sitter musiker som Klas Lindquist – altsax, Carl Bagge – piano, Svante Söderqvist -bass, Calle Rasmusson – trummor, slagverk, Johan Rizell Liljedahl elgitarr, Karl Olandersson – trumpet. Fredrik Lindborg -tenor & baryton sax, Magnus Wiklund – trombon & bastrombon, Alberto Pinton & Axel Mårdsjö träblås.

Spelschema: https://stockholmvoices.com/shows

 

 

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54566) [2]=> int(54790) [3]=> int(54731) [4]=> int(54715) [5]=> int(54707) [6]=> int(54639) [7]=> int(54735) [8]=> int(51323) [9]=> int(54787) [10]=> int(50803) [11]=> int(54382) }