Vital gnawafusion med Magic Spirit Quartet

Foto: Leo Ahmed

Magic Spirit Quartet, Fasching, Stockholm Jazz Festival, 20 oktober 2021.

Produktiva trumpetaren Goran Kajfeš har under åren hörts i ett otal olika bandformationer från Oddjob, Subtropic Arkestra, Tropiques och Angles 9. På årets festival kunde man höra honom med Nacka Forum och bandet Magic Spirit Quartet. MSQ består av marockanen Majid Bekkas på guimbre (tre strängad bas-luta) och sång, dansken Stefan Pasborg på trummor och Jesper Nordenström på klaviatur. MSQ formades när Kajfeš och Pasborg spelade ihop med marockanska sångaren och guembrispelaren Majid Bekkas på en jazzfestival i Rabat, Marocko 2017. Bekkas har sina rötter i traditionell nordafrikansk musik, men har även lång erfarenhet av jazzidiomet efter samarbeten med Pharoah Sanders och Joachim Kühn. Nu fyra år senare har den samkörda kvartetten tveklöst hittat sin musikaliska identitet.

Bekkas tresträngade guembri är central i ljudbilden; musiken skapas dock kollektivt. Fusionen mellan det nordafrikanska och europeiska är själva fundamentet. Samtliga i kvartetten går fritt på egna utflykter på sina respektive instrument men allra bäst blir det när kvartetten når ett dynamiskt, pulserande flöde även om det subtila får sin natturliga plats under konserten. Kajfeš, som även hörs på congas, förstärker ibland sin trumpet med delaypedal och olika elektroniska effekter. Pasborg fungerar som motor och broderar lyhört med effektivt, dynamiskt spel bakom sitt batteri, Nordenström har en härlig timing och färglägger både finstilt och rytmiskt, oavsett om han trakterar rhodsen eller flygeln. Stundtals får han sin klaviaturarsenal att låta som Joe Zawinuls.

I extranumret bjuds slagverkaren Marque Gilmore som spelade med just nämnda Zawinul i hans  Joe Zawinul´s Syndicate upp på scenen och konserten mynnar ut i ett längre trancebetonat gnawafusionstycke som försätter både fötter och hjärna i swing.
Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.