Vykort från Snavlunda

Snavlunda LS

Efter Köpenhamn och Ystadfestivalerna känns det skönt att komma på en konsert i det lilla formatet. Här är enkelt, anspråkslöst och mysigt i sommarkvällen och jazzupplevelsen blir nog så fin.

Snavlunda ligger strax utanför Askersund, som för länge sedan hamnat på tradjazzkartan, men i år brutit det väl inarbetade mönstret och serverar lite modernare toner.

Jag märker tydligt hur välkänd Pär Björcks Trio är för hemmapubliken. Alla skall hälsa och prata. Härligt! Låtarna är ”Kravgodkända”, miljöanpassade och lagom slitstarka standards.

Basisten Gunnar Anderssons pedagogiska och underhållande mellansnack gör musiken lättförståelig för den oinvigde och förhoppningsvis leder detta till mersmak. Bara för att jazzen blir insläppt i kyrkan får vi några väl valda Guds ord på köpet mitt i konserten.

Trion är samspelt och den omväxlande repertoaren sitter som en smäck. Edgar Sampsons Stomping at the Savoy inleder och Oscar Petersons Requim och Hymn to Freedom är ytterst lämpliga att spelas och avnjutas i kyrkan. Sonny Rollins Doxy och extranumret The Waltz av Lars Gullin blir höjdpunkter. Avslutningsvis serveras kaffe med dopp. Vad annars?

Text och bild: Lasse Seger

Snavlunda Kyrkas Musikdagar 15 augusti 2012

Pär Björck piano, Gunnar Andersson bas och Gunder Eriksson trummor.