Eskilstuna 23/2: Wadada Leo Smith/John Lindberg

WadadaLeoSmith

Torsdag 23 februari, kl 19:00, Josef’s House of Blues, Careliigatan 1, Eskilstuna

WADADA LEO SMITH/JOHN LINDBERG DUET (US)

+ TELESKÄRM (Eskilstuna)

Entré: 150 kr (Studerande 100 kr)

 

 

Memento, tillsammans med Tontroll och Josef’s House of Blues, presenterar stolt två förgrundsfigurer från den amerikanska jazzvärlden – trumpetaren Wadada Leo Smith och kontrabasisten John Lindberg i deras enda Sverigeframträdande. Det är för övrigt Wadada Leo Smiths första framträdande någonsin i Sverige! 

Smith/Lindberg har alltsedan början 2000-talet spelat tillsammans i olika formationer, ibland med den ene eller den andre som bandledare. Här får vi höra dem i duett med varandra. Som förband framträder Eskilstunabandet Teleskärm.

Wadada Leo Smith växte upp i Mississippi omgiven av musik och lärde sig spela av sin far bluesgitarristen Alex ”Little Bill” Wallace. 1967 flyttade han till Chicago där han blev medlem av AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) och bildade snart gruppen the Creative Construction Company tillsammans med violinisten Leroy Jenkins och saxofonisten Anthony Braxton. Ett tag i slutet av 1960-talet var de verksamma i Paris.

Tillbaka i hemlandet satte Smith upp sitt eget skivbolag Kabell, men har även gett ut sin musik på en mängd andra skivbolag, bl.a. två album för tyska skivbolaget ECM (”Divine Love” (1978) och ”Kulture Jazz” (1992)) och på 2000-talet har flera av hans skivor släppts på saxofonisten John Zorns etikett Tzadik. Under 2000-talet har Smith mest koncentrerat sig på den egna gruppen the Golden Quartet/Quintet, där bl.a. pianisten Vijay Iyer, John Lindberg och trumslagaren Jack DeJohnette har medverkat.

Ett annat projekt är bandet Yo Miles!, som han har tillsammans med gitarristen Henry Kaiser och de är specialiserade på att spela musik från Miles Davis elektriska period. Han är lärare på California Institute of Arts i Santa Clarita. Smith har i sin spelstil fjärmat sig från den mer energiska stilen inom den friare jazzen och haft som mål att spela så utsökt och nyanserat som möjligt. Engelske jazzskribenten Richard Cook karakteriserar i sin jazzencyklopedi Smith som ”En av jazzens känsligaste trumpetare”.

http://adagio.calarts.edu/~wls/ 

John Lindberg har varit verksam i New Yorks jazzliv sedan slutet av 1970-talet, då han bildade the String Trio of New York tillsammans med violinisten Billy Bang och gitarristen James Emery. Han spelade även vid samma tid i the Human Arts Ensemble tillsammans med trombonisten Joseph Bowie. Från 1979 till 1985 var han medlem av Anthony Braxtons kvartett och turnerade även på trio med saxofonisten Jimmy Lyons och trumslagaren Sunny Murray.

Han har en mängd album utgivna i sitt eget namn på etiketten Black Saint. Medlemmar i hans grupper har bl.a. varit trombonisten George Lewis, trumslagarna Barry Altschul, Andrew Cyrille och Ed Thigpen, trumpetaren Dave Douglas. John Lindbergs basspel är virtuost både med fingrar och med stråke och han har en sällsynt känsla för att kunna växla från strukturerat spel till friare.
http://www.johnlindberg.com/index.html

Teleskärm är ett relativt nystartat band med rötter i Eskilstuna. Deras musik kan beskrivas som en mix av jazz, rock och elektronik, som kan föra tankarna till 70-talets krautrock och svensk progressiv rock i form av Bosse Hansson, Fläsket Brinner m.fl.  Medlemmar är Mattias Green, elbas, trumpet, Marcus Sjöberg, trummor, Marcus Arnström & Johannes Rytzler, klaviaturer samt Johan Carlsson, slagverk.
http://www.myspace.com/teleskarm

Med stöd från Statens kulturråd, Eskilstuna kultur och Studiefrämjandet Musik & Media. Ett samarrangemang mellan Memento, Tontroll och Josef’s House of Blues i samarbete med Eskilstuna jazzklubb.
www.klubbmemento.com
http://www.blueshouse.se/
http://www.tontroll.se/valkommen.html

http://www.ejk.nu/