Wadenius, Andersen, Lundgren – Jul på svenska

Denna trio består av tre herrar som förmedlar en meditativ, lågmäld  julstämmning med sina alltigenom respektfulla tolkningar av några klassiska  julhymner. Detta är musik av professionella gentlemen som har den rutinerade förmågan att lyssna på sina medspelare, snarare än att framhäva sig själva.

Det blir väldigt högtidligt emellanåt, men ibland bryter lekfullheten igenom, som i Guds frid och spänstiga Staffan var en stalledräng, fina exempel på hur de tre kan excellera i  små kontarpunktiska broderier.

Man nalkas de traditionella sångerna med snudd på underdånig vördnad, men i  För länge sedan  är det som om Wadenius rockförflutna vill poppa upp ur det undermedvetna, han håller drifterna något så när i schack och i Stilla natt  förmedlar Andersens tunga basintro en extra sollennitet, och melodin får sedan en extra krydda via oväntade tonartsbyten av Lundgren och Wadenius.

På det hela taget får vi oss till livs en stunds  julefrid, tack vare Wadenius/ Andersen/ Lundgrens känsliga musikaliska övningar och cd:n kan rekommenderas som ett avkopplande avbrott i det bullriga julstöket.

Det är en ros utsprungen – Guds frid i vise män – Betlehems stjärna – Staffan var en stalledräng – När det lider mot  jul – Gläns över sjö och strand – För länge sedan i Betlehem – Jul, jul, strålande jul – Ett barn är fött på denna dag – Jag vet en dejlig rosa- Stilla natt

EMI 50999 457844 2 

Georg Wadenius g, Jan Lundgren p, Arild Andersen b. Insp juni 2009 i Oslo