Meny
Gothenburg Art Ensemble
I helgen premiärade Gothenburg Art Ensemble på hemmaplan med två slutsålda konserter. Idén föddes en sen natt när Malin Wättring och William Soovik satt i samtal. Förhoppningen är att projektet ska bära vidare även framåt.
Ni har valt att sätta jämställdhet i fokus kring det här storbandsprojektet… Hur har det tagits emot och skulle du säga att jazzen gör väl ifrån sig på den fronten (här i Sverige)?
-Jag försöker upprätthålla jämställdhet i alla mina projekt, det är något jag ser som självklart och William har en liknande syn. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra till att tänka och agera på liknande sätt. För mig kommer musiken och det konstnärliga ändå i första rummet. Min erfarenhet är att en inte behöver kompromissa med den musikaliska kvaliteten en tum, utan tycker snarare att vår inställning kring jämställdhet skapar en bredd av uttryck, ett djup till musiken och en fin gruppdynamik. Vi har endast fått positiva reaktioner från bandet och publiken. Det har arbetats en hel del för jämställdhet inom jazzen i Sverige genom åren, vilket är bra! Dels genom initiativ såsom Impra, musiklinjen för kvinnliga instrumentalister på Fridhems folkhögskola och Popkollo Jazz och det har gått framåt, men vi är långt ifrån klara och vi måste fortsätta jobba, annars tror jag att det kommer gå bakåt, tyvärr.
Ni har haft förhoppning om att engagera många lokala musiker, hur har de nappat på idén?
-Vi har fått jättefin respons! Många har sagt ”äntligen ett sånt här initiativ i Göteborg!”. Det känns väldigt kul!
Vilka är det som har stöttat er finansiellt?
-Konstnärsnämnden och Västra Götalandsregionen. Vi har fått väldigt fin administrativ hjälp från Staffan Svensson på GAC – Göteborg Artist Centre och personalen på Atalante, scenen där vi genomförde projektet.
Vilka element i storbandet var det som lockade er att lägga formen just där?
-När jag var ung spelade jag aldrig storbandsmusik, men med tiden har jag hamnat i en massa olika lite modernare storbandssammanhang och börjat tycka mycket om formatet. Sedan jag slutade musikhögskolan har jag komponerat en hel del och 2016 fick jag möjlighet skriva ett beställningsverk för Bohuslän Big Band och min kvartett. Efter det projektet har jag haft en längtan att fortsätta utveckla mitt komponerande för just storband. I detta projektet ville jag studera och lära mig olika kompositions- och arrangeringstekniker samtidigt som jag hade möjlighet att skita i reglerna och plocka in min egen och musikernas kreativitet för att sätta prägel på musiken.
William spelar ju idag mest någon slags go rustik jazzrock, men har växt upp med storbandsmusik då hans pappa Ralph, jobbar med Bohuslän Big Band. Även William har skrivit för storband och ville liksom jag fortsätta utforska och utveckla sitt komponerande för sättningen. Vi båda uppskattar formatets möjligheter till att utforska klang, täthet, dynamik och möjlighet att ge många olika personligheter plats att uttrycka sig. Med detta projektet hoppas vi kunna bidra till att storbandsmusiken utvecklas och lever vidare.
Berätta lite mer om ditt och Williams samarbete.
-Vi har känt varandra och spelat ihop under många år. Jag ingår i hans band William Soovik Grand Finale och han har vickat i min kvartett Malin Wättring 4. Vi har alltid väldigt kul när vi spelar, båda tycker det är intressant med komposition och vi båda är sjukt matnördiga, så det har blivit mycket musiksnack över goda middagar genom åren.
Hur växte just idén kring detta fram?
-En nyårsmiddag för ett gäng år sedan kläcktes idén om att skapa en plattform för större ensemble i Göteborg. Vi spånade vidare på detta och för cirka tre år sedan började vi ansöka om bidrag och jobba för att förverkliga idén.
Hur har det gått och vad tänker ni er framåt?
-Det har gått väldigt bra! Vi har varit på Atalante en vecka, repat och spelat två slutsålda konserter som även har spelats in. Planen är att ge ut musiken framöver. Det har blivit fina musikaliska och personliga möten och upplevelser, både mellan musikerna men även med publiken. Jag och William känner att vi har lärt oss mycket och är väldigt nöjda med resultatet! Det har varit otroligt mycket jobb kring projektet så först ska vi vila upp oss och smälta att det hänt för att sedan börja fila på exakt hur plattformen ska leva vidare.
Trondheim Jazz Orchestra har varit en inspirationskälla för er… De är kända bland annat för att våga tänja på gränserna, är det så ni önskar att även GAE gör sig ett namn?
-Vi vill att de som skriver för GAE ska skapa det just dem vill för de musiker de väljer att skriva för. Jag & William har ju valt att jobba med det traditionella storbandsformatet och vårt projekt har tagit avstamp i modern storbandsmusik som vi sedan har färgat med våra influenser så som rock, pop, konstmusik, frijazz och impro. Framtida upplagor av projektet kan se ut på helt andra sätt, både sättningsmässigt och musikaliskt och vi är öppna för experimentella upptåg.
Vad är den huvudsakliga idén kring det hela?
-Det huvudsakliga syftet är att tillgängliggöra nyskriven musik för större ensemble, både för kompositörer, musiker och publik främst i Göteborg. Del ett har varit att genomföra vårt projekt, del två blir att utveckla formen för hur plattformen ska leva vidare på ett långsiktigt plan.
Återigen, grattis till ett spännande och viktigt projekt och lycka till framåt!
-Stort tack!
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här