Wayne Shorter släpper efterlängtat trippelalbum

Äntligen är det dags för release av kompositören och saxofonisten Wayne Shorters mastodontverk Emanon, ett trippelalbum som släpps på Blue Note-etiketten. Den var planerad att släppas redan förra hösten men blev av olika anledningar fördröjd.

Den 24 augusti är datumet för releasen och då får vi lyssna till Wayne Shorter och hans långlivade kvartett med pianisten Danilo Perez, basisten John Patitucci och trumslagaren Brian Blade i ett samarbete med Orpheus Chamber Orchestra. Allt som presenteras är originalmusik skriven av Shorter själv. Orheus Chamber Orchestara har tidigare arbetat med Shorter och hans kvartett på 2013 års livealbum Without A Net (Blue Note), inspelat på Carnegie Hall i New York.

Den nu 84-åriga ikonen har sedan sina tidiga pojkår haft en stark fascination för science fiction och fantasy, musiken på trippelalbumet åtföljs av en grafisk roman av Shorter och Monica Sly och som är rikligt illustrerad av Randy DuBurke. Tanken med den illustrerade boken kom ursprungligen från Don Was, skivbolagsboss på Blue Note.

Emanon kommer inte finnas tillgänglig på digitala kanaler utan är endast tillgänglig i fysisk form och kommer vara tillgänglig i två versioner. Dels i en standardversion med 3 cd:s och medföljande bok och dels i en deluxe-utgåva som paketerar 3 x 180g vinyl-lp:s och 3 cd:s inklusive den grafiska romanen i en vackert inbunden slipcase.

”Wayne är den stora amerikanska kompositören”, säger John Patitucci. ”Det har alltid varit en viktig fråga för honom att möjliggöra allt han kan göra i stora musikaliska former, även i hans fantasier som konst och berättande. Så man kan se Emanon som en uppföljning av en livstidssyn. ”

Med Emanon delar Wayne Shorter sin konstnärliga multiverse. Alla kommer att skapa sin egen erfarenhet av romanen och novellen – men vara beredd på den nya erfarenheten att involvera det okända. ”Efter att ha läst och lyssnat på Emanon kan du börja märka andra realiteter som glimmar under den vardagliga världen omkring dig”, skriver basisten och kompositören Esperanza Spalding i hennes introduktion till romanen.

Själva essensen med Emanon förklarar Wayne Shorter själv i en intervju (OJ #3/2017) så här: ”Självklart kan man läsa och lyssna vid olika tillfällen. Musiken är alltså inte ett soundtrack till boken, snarare är den en bonus. Musiken vi spelar på skivan har med frågor om det mänskliga tillståndets metafysik att göra, och det som utmanar detta tillstånd.”

Här en en trailer om skivsläppet:

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.