♥ Robert Nordmark Quartet featuring Dave Liebman: Free Colors

Imogena IGCD 212 / Border Music / Tid 69 min.
Robert Nordmark ts, Dave Liebman ss, Martin Sjöstedt b, Jussi Lehtonen dr.
Insp på Glenn Miller Café i Stockholm, 23 maj 2013.

Jazz gör sig oftast bäst live, i intima lokaler och under avspända former. En banal sanning kanske: men under sådana omständigheter kan jazzen, som kanske ingen annan musikform, förmedla en upplyftande känsla av frihet.
Just den känslan förmedlas på Free Colors, inspelad på trånga Glenn Miller Café i Stockholm. Genast i inledande Footprints av Wayne Shorter lyfter taket. Det här är jazz som bäst: oerhört svängig och inspirerad, lössläppt men ändå fokuserad.

I Robert Nordmarks kvartett ingår den amerikanske saxofonisten Dave Liebman. Liebman är en monstermusiker, kanske särskilt på sopransax (hör hans galna utspel i Reflections och Off a Bird). Han har spelat funkjazz med Miles Davis och han är en mästerlig bopmusiker, men för den skull inte främmande för att också spela i friare sammanhang. Att tenorsaxofonisten Robert Nordmark, basisten Martin Sjöstedt och trummisen Jussi Lehtonen lyckas matcha och utmana Liebman här säger mycket om deras begåvning och om hur inspirerat detta musikaliska möte är.

Ytterligare en reflektion. Det är något speciellt med den här sättningen – två saxofoner, bas och trummor, men inget piano att luta sig mot eller gömma sig bakom – som så ofta lockar fram det bästa hos musikerna. Så är sannerligen fallet på Free Colors.

Skivan påminner mig om varför jag alltid dragits till jazzmusik.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(8) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54329) [2]=> int(54209) [3]=> int(54382) [4]=> int(54541) [5]=> int(54566) [6]=> int(51323) [7]=> int(50803) }