Anders och Jens Johansson: Nordic Blue

Heptagon (Playground)
Anders Johansson b, Jens Johannson, p, klaviatur. Insp. live, Helsingborg 2013, live Anderslövs kyrka, Anderslöv 2017 och 2018.

I november 2018 har det gått 50 år sedan Jan Johansson tragiskt omkom i en bilolycka på väg till en spelning med Radiojazzgruppen.
När Jan Johansson och Georg Riedel på duo valde att presentera svensk folkmusik i sparsmakade jazzarrangemang med Jazz på svenska 1964 var Johansson själv tveksam till om det var tillräckligt intressant för att ges ut. Albumet är det mest banbrytande i den svenska jazzhistorien.
För att hedra sin fars arv släpper sönerna Anders och Jens nu skivan Nordic Blue.

År 2017 släppte bröderna det digitala albumet Stilla jul som inte längre finns att tillgå på digitala kanaler. Nu släpps Nordic Blue på vinyl och cd och det innehåller såväl hela Stilla jul som fem nyinspelade spår. Bröderna har arrangerat musiken för att den ska passa formatet piano/kontrabas och för att återskapa den lyckande ljudbilden på Jazz på svenska.

På skivan spelar Jens piano och Anders kontrabas. Skivan innehåller allt ifrån internationella och nordiska jullåtar som Stilla natt och skotska Auld Lang Syne till norska kärlekssången Ola Ola och den brittiska folkmelodin Scarborough Fair.
Musiken bär en innerlig ton och meditativ aura och fångar verkligen essensen i faderns musikaliska tonspråk som präglades av vemod och vackra melodier.

Tydligast hörs detta i den ryska folksången som på svenska kallas Mellan branta stränder och psalmen Gammal fäbopsalm från Dalarna (som även hörs på Jazz på svenska). Här kommer sönerna kusligt nära faderns tonspråk. Starkast bland de tretton spåren är den skira, nyansrika folkmelodin Tula hem och Tula vall som handlar om en period i Sveriges historia då landet led av svält och fattigdom.

Varken Anders eller Jens är utpräglade jazzmusiker utan har vigt sin musikaliska karriär till rocken med rockgrupper som Hammerfall, Stratovarius, Ritchie Blackmore’s Rainbow och Yngvie Malmsteen. Bröderna äger och driver skivbolaget Heptagon och sitter på rättigheterna till Jan Johanssons digra låtskatt. Förhoppningsvis får vi i framtiden ta del av tidigare outgivna inspelningar av maestron Jan Johansson.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54707) [1]=> int(50803) [2]=> int(54541) [3]=> int(51323) [4]=> int(54787) [5]=> int(54735) [6]=> int(54790) [7]=> int(54566) [8]=> int(54715) [9]=> int(54639) [10]=> int(54382) [11]=> int(54731) }