Sahib Shihab: Sentiments

Storyville (storyvillerecords.com)
Sahib Shihab bs, ss, altfl, Niels-Henning Ørsted Pedersen b, elb, Kenny Drew p, Jimmy Hopps dr. Insp. Köpenhamn mars 1971.

Köpenhamnsetiketten Storyville släpper tre klassiska album från sina arkiv i remastrade versioner på 180 gram vinyl: Charlie Parker In Sweden 1950, Ben Websters Plays Ballads och Sahib Shihabs Sentiments.
Amerikanska kompositören, saxofonisten och flöjtisten Sahib Shihab (1929-1989) var desillusionerad av raspolitiken i USA och flyttade till Danmark 1958 och under de närmaste åren turnerade han i Europa med Quincy Jones storband och Kenny Clarke/Francy Boland Big Band. Han arbetade ofta i Sverige, det är Shihab vi hör i brassektionen på Lill Lindfors och Svante Thuressons Nygammal vals (Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest 1966) och han medverkade även på Bengt-Arne Wallins Old Folklore In Swedish Modern (Dux, 1962) Sentiments spelades in 1971 i Köpenhamn och i kompet sitter danska basisten Niels-Henning Ørsted Pedersens, pianisten Kenny Drew och trummisen Jimmi Hobbs. Shihab har skrivit flertalet av albumets låtar, Companionship är skriven ihop med Niels-Henning Ørsted Pedersen och Extase är skriven av Kenny Drew. Uttrycket är genomgående en dynamisk smältdegel, modal jazz varvas med hardbop där inslag av latinska och österländska rytmer på flera spår är tongivande. Flera av låtarna är inspirerade av Shihabs resor runt om i världen, Ma’Nee bygger på en tunisisk folkmelodi och Rue de la Harpe bygger på mötet med musiker i det latinska distriktet i Paris. Spännande brytningar kommer i titelspåret då jazzrytmerna förenas i ett skönt beatbaserat flow med Jimmi Hoops i rampljuset. Companionship är hårresande vacker med Shihab på surrande altflöjt och Ørsted Pedersen på distinkt bas i stark symbios, en annan pärla är spirituella The Call som bygger på en enkel melodi i 5/4-dels takt som efter det inledande temat raskt utvecklas till organisk free-form. Sentiments är en dyrgrip i original och nyutgåvan släpps i en ytterst begränsad upplaga av Storyville. Stor bonus är nyligen bortgångne fotografen Jan Person levande fotografier från sessionen.

Patrik Sandberg

En reaktion på ”Sahib Shihab: Sentiments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.