Joachim Kühn & Mateusz Smoczyński: Speaking Sound


ACT (Naxos)
Joachim Kühn p, Mateusz Smoczyński vln. Inspelad 2019.

Det finns något beundransvärt i musiker som inte vilar på sina lagrar. Joachim Kühn har varit synnerligen produktiv de senaste åren med solo-, duo- och trioplattor på ACT samtidigt som han har gästat på diverse album och även spelat in småskaliga skivor i det egna hemmet. Av dessa inspelningar har soloverken varit starkast, möjligen för att Kühns olika medmusiker inte har kunnat mäta sig med den tyske pianogigantens helgjutna musikalitet. Resultaten har blivit musikaliskt snedfördelade.

I det här duomötet är balansen något bättre, men framförallt annorlunda eftersom förutsättningarna är annorlunda jämfört med övriga ACT-plattor som Kühn spelar på. Mötet med violinisten Smoczyński (som även spelar barytonviolin) är i högre grad än tidigare kompositionsbaserat och det är Joachim Kühn själv som har skrivit lejonparten av materialet. Smoczyńskis roll är att hantera melodier och melodinära improvisationer. Violinisten intar en relativt konservativ hållning och överraskar inte vad gäller djärvhet. Icke desto mindre spelar han välavvägt och uttrycksfullt, ibland vackert och emellanåt väldigt röstnära, närmast suckande på ett musikaliskt – inte patetiskt – vis.

Joachim Kühn överraskar på sätt och vis genom att i ovanligt hög grad ta ackompanjatörens roll, något han gör både elegant, moget och välavvägt utan att hamna i klichéträsket. Några blixtrande solon bjuder han på, men inte alls på det förtätade sätt vi är vana att höra honom. Anledningen till detta är sannolikt att Kühn har gjort bedömningen att den typen av pianistisk insats är vad musiken mår bäst av.

Avslutningsvis något om inspelningen. Den är gjord under två dagar hemma hos Joachim Kühn där de spelade in fyra och en halv timmar musik, mestadels förstatagningar. Resultatet är spontant, interaktivt, inkännande och genommusikaliskt.

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54707) [1]=> int(54787) [2]=> int(54639) [3]=> int(54382) [4]=> int(54715) [5]=> int(54566) [6]=> int(54735) [7]=> int(51323) [8]=> int(54731) [9]=> int(54541) [10]=> int(50803) [11]=> int(54790) }