Ystad får internationell jazzfestival

Ystads förra kommunalråd Thomas Lantz har nyligen avgått från sin post. Nu tänker han relisera en av sina drömmar – en jazzfestival i Ystad nästa år. Projketet ska lösas ihop med i samma stad boende pianisten Jan Lundgren. Lantz tyckte redan under sin kommunalrådstid att det saknades ett större kulturarrangemang, typ jazzfestival, i sydöstra Skåne.Tillsammans med sitt stora jazzintresse och samarbetet Lundgren har nu projektet blivit sjösatt. Lantz är övertygad om att Lundgrens internationella jazzkontakter bör leda till gästspel i världsklass.
Inte minst sedan denne i omgångar genom åren varit verksam och gjort ett flertal skivinspelningar i bland annat Los Angeles med Pete Jolly, Bill Perkins, Conte Candoli med flera.
Festivalen ska utspelas i augusti nästa år och avsikten är att den ska återkomma årligen. Det ska erbjudas konserter på ett flertal platser i Ystad som teatern och Saltsjöbaden. På den senare platsen byggs en utomhusscen på stranden för nattliga konserter.Vidare ska det hållas seminarier på biografen Scala.
En sångerska Lantz hoppas på (och vilken skulle dra stor publik) är personliga favoriten Lisa Nilsson.
Men naturligtvis hänger allt på finansieringen. På längre sikt ska festivalen vara sjävfinansierad men ekonomisk hjälp behövs de första åren. Det framkom vid första mötet mellan representanter från Ystad kommun, Musik i Syd, Event i Skåne, Kultur i Skåne och Saltsjöbaden En ideell förening har redan sammansatts vilka ska hålla i arrangemanget.
Några gratiskonserter kommer inte att vara aktuella. Världsartister kommer att kosta och för de som vill njuta många av dem ska det finnas pass som ger entré till flera arrangemang.
Självklart ser man denna kommande jazzfestival som ett dragplåster för jazzpublik från hela Norden,Tyskland, Danmark och Polen.