Ystad kommun Årets jazzkommun

Ystad kommun har utsetts till Årets Jazzkommun 2021 av Riksförbundet Svensk Jazz.

Ystad kommun får priset för  att man lyckats förena Ystad kring jazzen – i dess jazzklubb, satsningarna JazzKids och ung scen och med en jazzfestival som vuxit sig så stark att den uppmärksammas både nationellt och internationellt samt för sitt starka stöd, både rent ekonomiskt och praktiskt i form av lokaler.

-Ystads kommun har redan från starten 2010 varit beredd att stödja festivalen på olika sätt. Inte bara ekonomiskt, utan det finns en tydlig vilja från förvaltningar och bolag att skapa bra förutsättningar för genomförandet. På samma sätt har kommunens näringsliv backat upp festivalen. Detta engagemang har varit nödvändigt för att festivalen har lyckats etablera sig, säger Thomas Lantz, ordförande för Ystad Sweden Jazz Festival i ett pressmeddelande.

– Ystad Jazzfestival har blivit en självklar och färgstark folkfest som traditionsenligt intar Ystads kommun en vecka i augusti. Där och då sker möten mellan kända och välrenommerade artister och unga jazzlöften. Utmärkelsen är ett hedrande bevis på att festivalen är relevant för hela landet säger  Sverker Meyer, ordförande Kulturnämnden Ystad Kommun.

Priset som har delats ut sedan 1993 delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt och hoppas stimulera jazzklubb eller festival, kommun, kulturskola och region till fördjupat samarbete och att nå fler och större lyssnargrupper. I år sker utdelningen under Jazzfesten som äger rum i Västerås mellan 20-22 augusti.

Patrik Sandberg

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.