Programmet för Ystadsfestivalen presenterades

VendelaSegerMedAffisch foto LS

Nu har jag lusläst det digra programmet för den fjärde årgången av YSJF. Jag ser med både glädje och spänning fram mot de fyra festivaldagarna kommande augusti.

 Och jag tror faktiskt att detta är, åtminstone så här på pappret, det mest lockande festivalprogram jag sett på mången god dag. Jan Lundgren och hans team har i år gjort en gedigen och genomtänkt produktion

 Nytt för i år är en barnjazzkonsert med  Georg Wadenius som tjuvstartar  festivalen den 31 juli på Per Helsas Gård.

 Vilken intresseinrikting man än har så finns det nästan garanterat ett antal konserter att glädjas åt.

 I genren world music hittar vi tex affishnamnet Hugh Masekela med sin sydafrikanska sextett som står på Ystadsteaterns scen  den 1 augusti. Den 4 augusti, på samma scen, avslutar kubanen Omar Sosa festivalen med explosiva rytmer. 

Årets enda storband (i fjol bjöds på fyra) är vårt skånska och världskända Tolvan Big Band med musik av ledaren Helge Albin, plats Per Helsas Gård den 1 augusti. På för året nya scenen Ystads Konstmuseum hittar vi den 2 augusti percussionisten Ebba Westerberg med trion Tesla, vars musik har inspirerats av nutida improvisations- och konstmusik. På samma scen den 3 augusti och i samma experimentella genre framträder Nästesjö Extreme Orchestra.

 Festivalens kanske mest namnkunniga artister möter man den 1 augusti på Teatern. Pianisten Kenny Barron med sin Platinum Trio med George Mraz på bas och elegante trummisen Lewis Nash. Här är nog för övrigt ett förköp att rekommendera!

KennyBarron PhotoJohnSann

 

Beprövad hardbop är alltid säkra kort. T ex  amerikanen och trumslagaren Clarence Penn med en konsert kallad Monk – The Lost Files. Även denna konsert äger rum på Ystads Teater den 1 augusti. Som den Thelonious Monkfan jag är vill jag inte missa denna kvartett, inte heller Jan Lundgren – Harry Allen Quartet med sin tribut till Stan Getz och Jan Johansson.

Danska trion Jacob Fischer, Jesper Lundgaard och Kristian Leth bör få den här konserten att nå oanade höjder. Plats Ystads Teater och datum är den 2 augusti. Per Helsas Gård den 3 augusti bjuder på Hacke Björksten Quintet. Samma dag möter vi på Scala  svensk-danske tenorgiganten Tomas Franck  Ytterliggare ett stort affischnamn är trumpetaren Tom Harrell som med sin kvintett sent avslutar lördagskvällen den 3 augusti.

TomHarrell PhotoJLNeveu

 

Söndagen den 4 augusti har jag också satt bock i kanten för Anna Lundquist Quintet (Scala), Jacob Karlzon Trio (Ystads Teater) och Amanda Sedgwick Quintet (Hos Morten Café).

 

Festivalen har satsat ordentligt på ung, ny och svensk jazz och därför möter man i år en lång rad av Sveriges just nu mest aktuella jazzartister. Under festivalens fyra dagar kommer i runda slängar 150 musiker att sammanlagt bjuda på 30 konserter. Massor av musik utöver den jag listat ovan kan man möta i Ystad som i år är ett givet resmål för jazzvänner från när och fjärran.

Stig Linderoth

ThomasLantz JanLundgren FotoSL