Ystad Sweden Jazz Festival – dag 3

Vinjett

Ord och bild från lördagen i Ystad:

Bild2

Vilken underbar sångröst, scenpersonlighet och utstrålning hon har! Det är mina första intryck av den argentinska sångerskan Lily Dahab, som med sitt band spelar på Per Helsas gård. Det är en mycket lämplig plats denna fina sommardag. Lily sjunger med stor precision och en stark sensualitet, och är aktuell med ny cd Nomade. Hon är bosatt i Berlin sedan två år.

 

Bild3

Den tysk-argentinska gruppen spelar tango, folklore, bossa nova samt naturligtvis jazz, lugnt och ändå passionerat. Musiken är av t ex Astor Piazolla, Djavan och Velasquez. Bene Aperdannir spelar piano, Quique Sinesi gitarr, Andreas Henze bas, Daniel ”Topo” Giola percussion och så Lily Dahab sång och dans.

 

Bild4

åddbopp är namnet och även rätta ordet för gruppens musik. Vilket spännande band – jag har öppnat sinnet för denna frimodiga trio. En tesked Ornette Coleman, ett kryddmått John Coltrane och några droppar Mingus är några beståndsdelar i åddbopps recept på att få freeform att låta underhållande och fånga publikens intresse. Jag lovar att alla i publiken på Book Café hos Morten satt kvar.

 

Bild5

Ambitionen för Ystad Jazzfestival 2011 är att satsa på nya, unga, okända grupper.

Det tycker jag är en utmärkt bra idé. Därför får åddbopp lite större uppmärksamhet idag! Från vänster Dan Schyman, Olle Dernevik och Daniel Hansson.

 

Bild6

Dan Schyman

 

Bild7

Daniel Hanson

 

Bild8

Olle Dernevik

 

Text & foto: Lasse Seger