Ystad Sweden Jazz Festival – fyra dagar med bredd och topp

Ystad_2011_Banner

Jazz i fyra dagar på nio scener. Jazzfestivalen i Ystad blev en succé premiäråret 2010 och det är redan dags att expandera.

När pianisten och Ystadsbon Jan Lundgren och kommunalrådet i Ystad Thomas Lantz av en slump möttes  sommaren 2009 och kom att prata jazz kunde dom väl inte i sina vildaste drömmar ana att  deras funderingar redan efter ett år, dvs 2010, skulle resultera i en jazzfestival som inte bara artistiskt slog väldigt väl ut utan dessutom genererade vinst. Inte särskilt vanligt i en bransch, van vid förluster.

Att Ystad Sweden Jazz Festival, som evenemanget kom att heta, skulle få en uppföljning år 2011 stod väl ganska snart klart. Sedan premiärfestivalen har det nu gått åtta månader och i går presenterade en utökad festivalledning stolt en festival som nu vuxit på alla sätt. Fyra dagar mot tidigare tre. En rad nya och spännande scener. Antalet konserter har fördubblats och därmed har förstås antalet artister som kommer till Ystad blivit större.

Festivalens artistic director Jan Lundgren har jobbat hårt med att få det digra programmet att inte bara vara en rad konserter utan också att idémässigt hänga ihop och att ta vara på alla de fantastiska talanger från olika länder man kontrakterat.

Resultatet har blivit en sällsynt väl genomtänkt festival och följdaktligen ställer Sveriges Radio upp sin inspelningsutrustning under fredagen och lördagen för att dokumentera och spara inför framtiden.

PresskonferensYstad_LS

Kan det vara en tillfällighet att vi får uppleva en lång rad av instrumentkollegor till Jan Lundgren? Vad sägs till exempel om  Bengt Hallberg, Bobo Stenson, Sven Erik Lundeqvist, Oscar Johansson, Niels Lan Doky, Jakob Karlzon, Harold Mabern, Stefano Bollani, Marcin Wasilewski, Enrico Pieranunzi, Erik Lindeborg, Sören Kristiansen?

Det blir också ett par favoriter i repris. Svåra att stå emot kan man förstå, Toots Thielemans nu med sin europeiska turnégrupp,  trumpetaren Paolo Fresu från Italien och den koreanska sångerskan Youn Sun Nah.

För dom som gillar mainstreamjazz  kan vi tipsa om Svante Thuresson med Big Blowing Band, Scott Hamilton och Jesper Thilo samt altsaxofonisten Herb Geller, Claes Janson med Kjell Öhman VSOP. Jazz med latin touch bjuder Miriam Aïda och Fredrik Kronkvist på, så också Magnus Lindgrens Batucada Jazz Quartet. Afrikanska tongångar får vi med Sofi Hellborg Gang. Svensk toppjazz med Georg Riedel, Jan Allan och Joakim Milder samt Nils Landgren och  Johan Norbergs ”Chapter Two” får avsluta denna långt ifrån kompletta artistlista.

Ett, i alla fall på papperet, mycket ambitiöst program är detta utan tvekan.

– Jag är nästan lite rädd för att inte ens de riktigt insatta känner till allt vi har att bjuda på, erkände Jan Lundgren på presskonferensen.

  så vara men att Ystad Sweden Jazz Festival nu, långt innan festivalen ens ägt rum , placerat Ystad på den europeiska jazzkartan är ställt utom allt tvivel!

Stig Linderoth

Magnus Lindgren Batucada Jazz Quintet