Ystad Sweden Jazz Festival 2020 blir av – i nedbantad form

Ystad Sweden Jazz Festival kommer – trots den pågående coronapandemin – att äga rum även i år.
– Vi har fått beviljade bidrag från olika offentliga aktörer för att genomföra festivalen så vi bestämde vi att köra utifrån de förutsättningar vi har, säger Itta Johnson, Ystad Sweden Jazz Festivals presschef.
– Årets sommarfestivaler ställs ju in på löpande band och vi kände att vi inte ville vara en i raden. Publiken vill ha musik och artisterna behöver jobb. Många artister är enskilda företagare och de går helt utan ersättning när deras bokade gig ställs in. Vi skulle inte kunna sova gott om vi ställde in. Naturligtvis är det en moralisk och etisk fråga om man ska köra på eller inte, men vi kände till slut att vi tog rätt beslut. Självklart kommer vi att hålla oss till Folkhälsomyndighetens krav på max 50 personer i konsertlokalerna. Där ingår förstås musiker och tekniker och andra så det blir inte många biljetter kvar för publiken. Men om de reglerna ändras innan festivalstarten så har vi möjlighet att släppa fler biljetter.
Jan Lundgren, Ystad Sweden Jazz Festivals konstnärlige ledare, är förstås också glad över att det blir en festival även i år.
– Allting kring festivalen har blivit totalt förändrat, säger han.
– Programmet var klart att släppas redan i mars men på grund av osäkerheten kring coronapandemin så blev det inte så. Vi har varit tvungna att tänka om helt nu när inga internationella artister kan komma hit och spela.
Hur kommer Ystad Sweden Jazz Festival att se ut i år?
– Vi kommer livestreama nio-tio konserter från Ystads Teater och Ystad Saltsjöbad via Musik i Syds digitala plattform Musik i Syd Channel . Scenen på Hos Mortens Café, som kommer dediceras åt ”Ung Scen”. Vi har nu lagt fokus på en skandinavisk line-up. Allt som allt blir det en 15-16 konserter fördelade på tre dagar. I mitten på juni ska programmet stå helt klart
Några bokningar du kan avslöja redan nu?
– Vi är fortfarande i planeringsstadiet men klart är att jag själv ska spela med en ny grupp som består av mig, basisten/cellisten Lars Danielsson och trumslagaren Wolfgang Haffner. Vi ska göra vår premiärspelning under Ystad Sweden Jazz Festival 2020. Andra namn som är klara är sångerskan Elisabeth Melander, gitarristerna Anders ”Chico” Lindvall och Ulf Wakenius.
Vi får återkomma senare i juni då när det fullständiga programmet är spikat!
– Gör så, vi kämpar på!

Ystad Sweden Jazz Festival 2020 går av stapeln mellan den 30 juni-1 augusti.

Följ Ystad Sweden Jazz Festival på Facebook.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.