Ystad Sweden Jazz Festival firar tio år

Jan Lundgren. Foto: Fredrik Ekblad
Joyce Moreno. Foto: Leo Aversa

Ystad Sweden Jazz Festival är en av Sveriges ledande jazzfestivaler. Festivalen firar i år tioårsjubileum och pågår i år mellan den 31 juli-4 augusti på flera olika spelscener i centrala Ystad samt i närliggande orter som Löderup och Sövde.

Under festivalen kommer man att kunna ta del av 43 konserter, en jazzparad, inblåsning av Festival-Tornväktaren, barn- och familjekonserter, jazzfrukostar med intervjuer och föreläsningar, jamsessions, en konstutställning med årets jazzkonstnär Ardy Strüwer samt festivalens 10-årsutställning på Ystads konstmuseum.

Festivalen smygstartar redan nu på tisdag den 30 juli med den traditionsenliga jazzparaden som i år leds av det italienska femtonmannabandet Funk Off. Funk Off spelar även i Bergsjöholms slottspark på festivalens öppningsdag.

OJ:s Patrik Sandberg har intervjuat pianisten och Ystadbon Jan Lundgren, Ystad Sweden Jazz Festivals konstnärliga ledare samt artistiske ansvarige.

Ystad Sweden Jazz Festival firar hela tio år i år! Hade du räknat med det när ni drog igång festivalen?
– Nej det otroligt att det faktiskt gått tio år sedan vi startade den första festivalen. Vi gör ju en utvärdering varje höst för att försäkra oss om att allt går ihop. I och med att vi alla jobbar ideellt så handlar det ju primärt om hur länge vi kan tänka oss att jobba helt ideellt med detta. Glädjande är att omsättningen har ökat med åren. Vinsten har dock inte ökat, vinsten var faktiskt som störst första året vi arrangerade festivalen. Musik i Syd och kommunen här i Ystad står fortfarande som vår största bidragsgivare och grundläggande samarbetspartner. Intäkterna för restauranger, shopping, hotell har ökat markant under festivalperioden men även under andra delar av året. Hela staden drar ju stor nytta av festivalen. För kommunens olika aktörer är festivalen värd uppåt 20 miljoner enligt en färsk undersökning.
Flera av artisterna som kommer uppträda på festivalen – Charles Lloyd, Christina Branco, Nicole Johänntgen, Benny Golson, Omar Sosa, Nils Landgren – är återvändare och har tidigare spelat på festivalen. Någon tanke bakom det?
– Tanken har varit att fånga upp flera av de artister som gett stora avtryck genom åren på festivalen och som man tyckt väldigt mycket om och som vi hemskt gärna ville ha med igen nu till jubileumsåret. Man kan säga att den röda tråden i år är att det är återvändarnas år. Trumpetaren och sångaren Peter Asplund till exempel inledde första upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival och han inleder festivalen även i år. Även den legendariska saxofonisten Benny Golson, som dessutom fyllt 90 år i år, spelade på den första festivalen. Golson är också årets hedersgäst.
– Charles Lloyd var vår hedersgäst för flera år sedan och kommer nu tillbaka med sin ordinarie kvartett i team med gitarristen Julian Lage.
Kommer det märkas lite extra på stan att festivalen fyller tio?
– Vi satsar lite extra på paraden som äger rum både på tisdagen och onsdagen annars är allt i samma anda – inga stora skillnader mot tidigare år. Ny spelplats är också Sövdes Amfiteater där sångerskan Jill Johnson kommer att uppträda ihop med Anders Berglund och Monday Night Big Band i ett mer Sinatra-färgat program.
Jag ser mer tioårsjubileet som ännu en festival. Annars går festivalen i samma anda – inga stora skillnader. Förköpet har gått väldigt bra. Över 6 000 biljetter är redan sålda i förra veckan.
Hur sker urvalet av artister och band?
– Man fångar upp det som man kan fånga upp som är intressant och självklart jobbar även vi med efter principen att boka de akter som turnerar i Europa under festivalperioden för att hålla nere kostnaderna så gått det går. Man försöker också hänga med vad folk i branschen som du själv pratar och tipsar om.
ECM fyller 50 i år i år och hamnar i fokus på festivalen?
– Ja det kändes gjutet att ha med ECM på något sätt under årets festival. ECM är ju ett av de absolut viktigaste skivetiketterna som fortfarande släpper bra jazzskivor. Brittiska journalisten och författaren Michael Tucker, som skrivit boken ”Jan Garbarek: Deep Song” kommer hålla ett föredrag om ECM-etiketten på en av våra Jazzfrukostar och så har vi flera artister på etiketten som kommer att spela under festivalen, som Jacob Broo feat. Palle Mikkelborg, Tord Gustavsen och Maciej Obara.
– I år satsar vi också på nya unga jazztalanger. Dubbelkonserten med pianisterna Zier Rome och Sven Erik Lundeqvist Trio på Hos Mortén Café på avslutningsdagen kan jag varmt rekommendera som båda har släppt färska skivor på danska Storyville-etiketten.
Med åren har jag noterat att flera artister som släpper skivor på tyska ACT-etiketten, dig själv inkluderad, spelat på festivalen?
– Det har nog bara blivit så, det är klart att ligger man på samma skivbolag så blir det ju av naturliga skäl så att man känner de artisterna väl och dessutom kopplar de artisterna till festivalen eftersom man gillar dem. Många av de svenska artisterna som är kopplade till ACT – som Ulf Wakenius, Viktoria Tolstoy, Tonbruket, Rigmor Gustafsson, Nils Landgren och Lars Danielsson – tillhör ju de främsta jazzmusikerna vi har här i landet, det är ju bara det att Siggi Loch på ACT fångat upp dem.
Vad ser du fram emot mest själv på årets festival?
– Hammondorganisten Joey DeFrancescos triokonsert med Billy Hart och Troy Roberts ser jag fram emot, han spelade med Miles Davis redan som tonåring. Benny Golson som är en sådan legend och var nära vän både till John Coltrane och Clifford Brown är ju naturligtvis ett tungt namn – här pratar vi äkta jazzhistoria.

Benny Golson

– Vi bjuder också på två brasilianska akter som jag också ser mycket fram emot att höra: Joyce Moreno och Ed Motta. Jag har alltid varit ett stort fan av brasiliansk musik så det kändes viktigt att ha med två etablerade brasilianska namn i år.
Hur jobbar ni för att nå ut till den yngre publiken?
– Vi har hela sex barnkonserter i år. Barnkonserterna drar ju alltid mycket folk. Vi har till exempel Jojje Wadenius och Oddjob som håller familjeföreställningar ute på Solhällan i Löderup. Vi jobbar alltid med en bred palett för att locka den yngre publiken men det är inte helt lätt, det är svårt att hitta boende och boendet är dyrt här i Ystad så många från den yngre generationen som besöker festivalen är Ystadbor. Vi är ju en kommun med 30 000 invånare och jazzintresset är marginellt.
Har de internationella gästerna ökat med åren?
-Ja, det är jättekul att konstatera att de internationella gästerna blir fler för varje år. Framför allt den tyska publiken har ökat markant. Vi satsar ju varje år hårt för att marknadsföra festivalen internationellt och bjuder därför in media från hela världen som vill skriva om festivalen. I år har vi ett rekord med över 70 ackrediterade internationella journalister på plats – det kommer att komma skribenter från Japan, USA, Serbien, Tyskland, Polen, Frankrike, England och Danmark.
Drömbokning?
-Vi har pratat om att boka Gregory Porter men det synkade inte med hans turnéschema då han var på Copenhagen Jazz Festival för några veckor sedan. Självklart är Keith Jarrett en självklar drömbokning men jag har hört ryktesvägen att han slutat turnera och spela live. Det skulle självklart vara jättekul att få hit Herbie Hancock eller Chick Corea.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.