Zetterlunden är återinvigd

folk_vendela

Med hjälp av Hasse Alfredson och tunga jazzmusiker blev det efter flera års planering dags för den definitiva invigningen av Zetterlunden, en park vid Surbrunnsgatan i Stockholm, uppkallad efter Monica Zetterlund som bodde alldeles intill i ett oansenligt hyreshus från 60-talet.

Bengt Säve-Söderbergh, ordförande i Zetterlund Sällskapet agerade konferencier inför de minst 500 personerna som samlats i den lilla parken intill 1700-tals restaurangen Claes på Hörnet.

bengt_save_.vendela

Konstnären Fredrik Wretman har utformat parken, med hjälp av insamlade medel från MZ-sällskapet och med stöd från Norrmalms stadsdelsnämnd. Från och med nu kan besökare slå sig ned på en jättelik träsoffa i en halvcirkel mitt i lunden. Så fort någon sätter sig hörs musik med mästarinnan själv inifrån soffan. Lamporna i lunden ser ut som andra, men den som tittar noga, urskiljer Zetterlunds profil i armaturen.

lyktan_vendela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett tungt artilleri av svenska musiker satte den rätta känslan i sensommarvärmen – Uffe Andersson (som jobbade mycket med Monica), Bernt Rosengren, Monica Dominique, legendariske trummisen Rune Carlsson och Hans Backenroth spelade till exempel Come Rain, Come Shine i ett rasande tempo.

backenroth_rosengren_vendela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ulf_andersson_vendela

 

När Hans Alfredson berättat, på ett lika osentimentalt som charmigt sätt, om sitt möte med Monica, gick han sakta från scenen till träbänken, medan han reciterade texten till Var blev ni av (från Svea Hund) som skrevs för Monica av Tage Danielsson. Väl framme vid bänken drog han av täckelsen den var insvept i och nu kan vem som helst bänka sig i Zetterlunden.

avtackning_hasse_vendela

hasse_satter_sig_vendela

 

Text: Lars Grip
Foto: Vendela Lamm