MileforsArne

Milefors, Arne ”Milan” – trumslagare

24 oktober 1926 –  7 juni 2008


MileforsArne

Arne Milefors var en av de stora profilerna inom Göteborgs musikliv från 1950-talet och framåt, en tekniskt skicklig och rytmiskt drivande trumslagare som i tiotalet år spelade med Malte Johnsons berömda orkester på Liseberg.

Han föddes och växte upp i Göteborg och fick i unga år ett dragspel av sina föräldrar. Men han bytte det mot ett trumset, började öva i en källarlokal och började 1945 spela på Björkmans Dansinstitut vid Packhusplatsen, där många av tidens unga jazzmusiker var engagerade för att ackompanjera lektionerna, bland andra Bengt Hallberg och Ingmar Glanzelius.

1948 kom Arne Milefors till Sven Sjöholms orkester på Wauxhall och året därpå engagerades han till Malte Johnsons Lisebergsorkester och gjorde sig snart känd som en av de mest mångsidiga och svängiga storbandstrumslagarna i landet. Dessutom var han en publikfavorit som varje danskväll levererade ett långt, suggestivt trumsolo.

Hos Johnson stannade han i närmare ett decennium tills han 1958 gjorde ett försök att flytta till Stockholm och etablera sig där; han spelade bland annat med Hacke Björkstens orkester på Nalen och engagerades till olika studiojobb. Han återvände dock efter något år till Göteborg och Malte Johnsons orkester till följd av problem med att finna en fast bostad i huvudstaden.

När Johnson 1959 lämnade danssalongen Rondo på Liseberg för att leda orkestern på Cabarethallen på samma nöjespark, följde Milefors med dit. En tid arbetade han som föreståndare på Rondo; sedan spelade han bland annat sex år med Ronny Hartleys orkester, också på Liseberg.

Under åren hade ”Milan” även andra engagemang; 1952 spelade han till exempel med en orkester på m/s Gripsholm på rutten Göteborg–New York, och på Svenska Amerika-Liniens andra amerikabåt m/s Kungsholm spelade han senare med Emil Iwring. I början av 1960-talet ingick han i Bengt Hallbergs trio som ackompanjerade Lill-Babs Svensson i folkparkerna.

Några år senare kompande han Sune Waldehorns och Sven Olsons grupp Scandinavian Five, och genom åren medverkade han i många radio- och TV-produktioner från Göteborg, bland annat ”Jubel i busken” med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt. På senare år kunde han ibland höras i veteranorkestern Kållepojkarna.

Trumslagaren Peter Milefors, välkänd pop- och studiomusiker tillika trumpedagog, är son till Arnes äldre bror Mats, som även han var trumslagare fast valde en annan yrkesbana.

Liksom många andra framstående jazzmusiker, som huvudsakligen varit verksamma i Göteborg, finns Arne Milefors föga representerad på skiva.

Artikel:
Trummis på Rota, Jazzen, Wauxhall av Göran Norlén (G-P, 24 oktober 1986)

Bok:
Malte Johnson – musik, minnen, magi av Thore Ljungberg (1993)

CD:
Malte Johnson ”Musik och magi” (Imogena)

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54353) [2]=> int(54209) [3]=> int(54325) [4]=> int(54305) [5]=> int(54382) [6]=> int(54013) [7]=> int(54329) [8]=> int(50803) [9]=> int(54541) }