NilssonFondaNilsson

NILSSON / FONDA /NILSSON Powers

NilssonFondaNilsson

Recenserad i OJ 3-13

NILSSON / FONDA /NILSSON
Powers

Powers – Tri-cep – China – Melodrone – I’ve been singing – Vodka meditations – Fish soup
Konnex KCD5293/ www.konnex-records.de/
tid 54 min
Anders Nilsson g, Joe Fonda b, Peter Nilsson dr.
Insp i New York den 5 januari 2012.
Betyg 3: •••

När jag hörde gruppen Aortas debutplatta Blood (Kopasetic 2004) blev jag djupt imponerad. Det fanns en kraftfullhet, tyngd och målmedvetenhet som gjorde både intryck och avtryck. Gitarristen Anders Nilsson har det senaste decenniet fortsatt att utveckla sin tunga och stundtals brutala spelstil på den amerikanska jazzscenen med bas i New York.

Det finns oraffinerad urkraft i Anders Nilssons sound och angreppssätt – vilket man också kan höra hos exempelvis Roul Björkenheim eller den tidige Terje Rypdal – som stundtals bryter igenom och som kräver en motståndskraftig omgivning. Brodern Peter Nilsson på trummor har rätt stadga och kan både understödja, förtäta och driva på och differentiera, skapa ”luft” och ge utrymme.

Basisten Joe Fonda är en mångsidig musiker även han med erfarenheter från såväl freeform som mer organiserad komplex jazz bl a med ett mångårigt samarbete med Antony Braxton.

Skivan inleds med två sinsemellan olika men högpotenta kompositioner av Anders Nilsson, titelspåret är ett massivt rocktungt explosivt stycke liksom Tri-cep vars dynamik långsamt byggs upp. Fonda bidrar med tre rätt öppna stycken som ger stort utrymme för de övriga att sätta sin personliga prägel på.

Ett spår, Melodrone har Peter Nilsson som upphovsman och är en underfundig rytmiskt komplex komposition, där Anders Nilsson får ge utlopp för sin mer själfyllda, bluestyngda sida som gitarrist. Powers gör skäl för namnet då det handlar om krafter och dynamik i flera former med olika densitet.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser