Trinity 2 fotoOH

Tre ska man vara

Trinity 2 fotoOH

Sättningen Hammondorgel, trumpet och trummor kan möjligen leda tankarna till strömlinjeformad cocktailmusik, men det kan förstås också vara en högoktanig och kraftfull ensemble med fina solister som med ett grundligt sväng spelar personliga arrangemang. Trinity är det sistnämnda.

När Trinity besöker Carlstad Jazz i Stadsbibliotekets erkänt fina konsertlokal Arenan smyger man igång med en Gershwin, There’s a boat dat’s leaving soon for New York ur Porgy and Bess.

En Hammond B3 inklusive Lesliekabinettet med sin roterande högtalare är ett praktfullt åbäke även när det står still, och att turnera med det är rimligen som att resa med ett flyttlass med ”Aktas” på sig. Men det kan vara värt besväret.

OlanderssonDiggarHellkvist fotoOH

I Things we did last summer tar Karl Olandersson fram sin plunger och får trumpeten att småprata medan Andreas Hellkvist visar varför han släpar med sig sin Hammond land och rike runt. Han vill spela expressivt och lägger kropp och själ i detta, och hans orgel kvider, stönar och skriker.

Trinitys arrangemang är oftast av det överraskande slaget, till exempel får Sweet Georgia Brown en struttig och stötig framtoning där groovet bara periodvis släpps fram och Up a lazy river gungar tungt i kul arrangemang. Oftast är det Andreas Hellkvists strumpklädda vänsterfot som spelar bas, och det funkar för walking bass i måttligt tempo och till och med ett solo i utmärkte trumslagaren Ali Djeridis komposition, balladen Johanna. Men i en up-tempolåt som Misty (jodå!) får vänsterhanden ta sig an basen.

HellkvistDiggarOlandersson fotoOH

Treenigheten Trinity är musiker som står fast förankrade i swingen, och som därmed kan tillåta sig att ta sig friheter med densamma, som i Tea for two, som inte är speciellt lätt igenkännbar. 

AliDjeridi fotoOH

I den avslutande Horace Silver-rökaren The Preacher piskar Ali Djeridi fram sina medmusikanter till en svängande, mäktig avslutning, som ändå inte saknar dynamik.

 

Text & foto: Olle Hernegren

Carlstad Jazz 29 januari 2014

Trinity
Ali Djeridi trummor, Andreas Hellkvist Hammond B3, Karl Olandersson trumpet

Setlista: 

There’s a boat dat’s leaving soon for New York
Things we did last summer
Alfie
Philosophical Sunday Walk (Hellkvist)
Sweet Georgia Brown
Memories of lost love (Hellkvist)
Misty
Up a lazy river
Johanna (Djeridi)
Tea for two

The Preacher
Extra: Med ögon känsliga för grönt

 

 

Annonser
Annonser