Meny
The Grandmothers bildades 1980 av Don Preston, Jimmy Carl Black och Bunk Gardner, tre originalmedlemmar från 60-talsgruppen The Mothers of Invention. Jag minns en konsert i början av 80-talet med Grandmothers på Kårhuset i Stockholm.
Plötsligt stod dom där livs levande, personerna som jag då bara hade sett på skivomslaget till ”We´re only in it for the money”. Det var en minnesvärd upplevelse! I den grupp som gästade Fasching har, förutom Preston, bara Napoleon Murphy Brock spelat med Zappa, vilket han gjorde i mitten av 70-talet. Det är en tight och välrepeterad grupp som vi får höra, med en mycket duktig gitarrist, Max Kutner, som verkar ha lyssnat en hel del på Zappa, samt en skicklig och tekniskt driven basist, Dave Johnsen. Trumslagaren Christopher Garcia fyller sin roll och sjunger även, som i låten “Debra Kadabra” av Captain Beefheart, som också var en hyllning till den samme. Zappas ungdomsvän Beefheart var med på en turné 1975.
Men det är Murphy Brock som dominerar på scenen, som den entertainer han är. Han sköter snacket, tar flera danssteg under kvällen och är mycket teatralisk. Han gör en stor sak av han har spelat med Zappa och vi fick höra alla låtarna från skivan ”One Size Fits All” som kom ut 1975. Vi fick också höra några låtar från ”Roxy & Elsewhere” från samma tid.
Då hade Zappa en mycket bra grupp, av många ansedd som en av hans bästa. I den gruppen ingick den nyligen avlidne klaviaturspelaren George Duke, som här fick sin hyllning i låten ”Inca Roads” med sång och flöjtspel av Murphy Brock. Roligast var det dock att få höra och se Don Preston, som jag också fick en pratstund med i pausen. Han har ett långt förflutet som jazzmusiker och är en av pionjärerna när det gäller att använda synthesizer i jazz- och rocksammanhang. Preston som hunnit fylla 81 år! spelade med Zappa 1966-74, med några korta avbrott. Han är uppdaterad på dagens tekniska möjligheter och vi fick höra ett solo på en iPod!
Av äldre låtar spelades klassikern ”Peaces en Realia” från skivan ”Hot Rats” (1969) samt en svit av låtar från ”Burnt Weeny Sandwich” (1970). Sammanfattningsvis kan man säga att Grandmothers musikaliskt stod på egna ben även om arrangemangen här hade reducerats till en grupp på fem personer. Ofta var det ju många musiker i Zappas grupper, som kunde svara upp mot hans sinnrika orkestreringar.
Personligen tappade jag dock intresset för Zappas musik efter 1975 och visst var gruppen på den tiden mycket bra. Men den brådmogne Zappa hade redan på 60-talet skapat sina bestående mästerverk inom ramen för gruppen The Mothers of Invention, med en kulmen 1967-69, då skivan ”Uncle Meat” (1969) kom ut! Tar man fasta på alla aspekter av musiken, så blev det senare aldrig bättre en så! Publik på Fasching denna kväll: Mestadels män, 50 +
Text: Roger Bergner
Foto: Patrik Sandberg
Fasching 14 november
Grandmothers of Invention
Napoleon Murphy Brock vo, ts, fl, Don Preston vo, keys, elektronik, ipod, Max Kutner vo, g. Dave Johnsen vo, b.Christopher Garcia vo, perc, dr.
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här