♥ Biliana Voutchkova: Modus of Raw

Evil Rabbit Record ERR 24 / www.subdist.com / Tid: 54 min
Biliana Voutchkova vi vo. Insp i Schweiz juli 2015

Den ryskfödda violinisten Biliana Voutchkova håller mest till i Berlin, och hon är på många vis en typisk representant för denna experimentella scen, där musiken utspelas i de mest olika lokaler, från klubbar till hemmiljö. Hon har märkligt nog varit ganska ohörbar annat än live; det finns också klipp på Youtube.
Hennes soloskiva är sensationellt bra. Tonen i fiolen är fullmatad och när hon öppnar med flageoletter och glider över i flytande klanger bär instrumentet henne hela vägen.
Därmed har jag också sagt, att hon inte som vanligt i Berlin har främmandegjort det. Detta är fiolklang rakt igenom. Och hennes musik visar upp mönster som är hävdvunna i soloviolinens historia. Bara det att hon får allt att klinga annorlunda. Sprången är där, de självklara stråken, viljan att blanda staccato och legato; men det är som om hon knådade om musiken till något nytt. Hon tuggar i sig tonerna på samma vis som till exempel trombonisten Günter Christman. Hon töjer klangerna och blandar dem med strupljud, inte för att uppnå flerstämmighet, men mer en skarpare klang i strängarna.
Hon spelar inte heller i vågen av akustisk musik med klang av elektronisk. Desto mer har hon lyssnat på andra instrument. Jag tycker mig höra den intensiva minimalismen hos saxofonister som Evan Parker, när hon sordinerad låter musiken strömma genom stråkens små hack. Här hörs tydligt hur hon smält samman en klassisk tradition med den mest förfinade impron.

Frågan är om inte Voutchkovas violinimprovisationer är svaret på den numera etablerade improvisationsmusiken som redan för flera år sedan fann sin fulla form. Hon svarar på detta. Liksom på distans fylld av egna referenser.
Och visst har det blivit en glimrande föreställning. Ett av de vackraste och mest personliga albumen på mycket länge. En soloföreställning buren av nödvändighet. Blivande klassiker?

Thomas Millroth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser