♥ Salamander: Live at Northsea Jazz Festival

Wela Records (www.wela.nu)
Katarina Karlsson as, voc, Cecilia Wennerström fl, ss, ts, Susanna Lindeborg p, Stig Boström b, Vanja Holm dr. Insp. Northsea Jazz Festival, Haag, Holland, 12 juli 1981.

Salamander bildades 1979 av Cecilia Wennerström och det här är en återutgivning av deras första lp, som ursprungligen gavs ut på Dragon Records. Gruppen bjöds 1981 in till USA, där de gjorde ett uppmärksammat framträdande på Women’s Jazz Festival i Kansas City. Samma år spelade de också vid Northsea Jazz Festival i Holland, där denna skiva spelades in.

Musiken är helt överväldigande och det fräschaste ”återhörande” som nått mina öron på bra länge! Vilka musiker, vilken musik! Här samsas frijazz med tango, innerlig och expressiv jazz med vackra och underfundiga melodier, ibland med sång, som i favoriten Vaggsång för havet skriven av Katarina Karlsson, med en röst och ett personligt uttryck som rymmer mycket, där text och musik förenas till innebördsrik poesi. Hon är också en bra altsaxofonist.

Wennerström har skrivit tre av numren: Andra kvällar, Tango hysteri och Korridor med sidogångar, där hon spelar tenorsax med must och kraft, mycket bra! Hon har ju annars gjort sig känd som en fin barytonsaxofonist. Det som verkligen slår mig med häpnad, men också om en påminnelse, är vilken bra pianist Susanna Lindeborg är! Redan då på en internationell nivå, rikt och uttrycksfullt spel som till exempel i ovan nämnda Korridor … Den äventyrliga musiken, som verkligen är en resa, hålls tight ihop av basisten Stig Boström och trumslagaren Vanja Holm, som också skrivit Ekorrhjulet, den kanske mest lekfulla låten, med fint altsax- och sopransaxspel av Karlsson respektive Wennerström. Musiken har heller inte åldrats trots åren som gått och delar av den skulle mycket väl kunnat vara gjord idag! En välkommen skiva att glädjas med i vintermörkret!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser