Anna Gréta Sigurðardottir/Max Schultz: Brighter

Prophone (Naxos)
Anna Gréta Sigurðardottir pi, Max Schultz g, Joakim Milder saxofoner, Christian Spering b, Magnus Gran dr, Sjöströmska Kvartetten stråkar. Inspelad i Svenska Grammofonstudion 11 och 12 februari 2019.

Ett lyckosamt möte över generationsgränser. Så kan man säga om den unga pianisten Anna Gréta Sigurðardottirs och den lite äldre gitarristen Max Schultz finstämda och helt igenom akustiska duoalbum Brighter.
De två är förvisso inte ensamma, bandkompisarna från Max Schultz Band – Joakim Milder, Christian Spering och Magnus Gran – är också med i studion. Men det är Sigurðardottir och Schultz som skrivit alla låtar och innehar huvudrollerna.
Här finns också Sjöströmska kvartetten, som från och till dyker upp som en både oroande och lugnande faktor. Stråkarna bidrar starkt till det melankoliska allvar som präglar såväl kompositioner som improvisationer.

Jag är lite tveksam till den sökande och mer atonalt orienterade A Part Of You. Den passar inte riktigt den här konstellationen och känns pliktskyldigt inslängd för att skapa disharmonisk dynamik. Fast jag gillar de dramatiskt förtätade stråkarna i slutet.
Efter några lyssningar utkristalliseras några extra fina spår. Anna Gréta Sigurðardottirs It’s OK är en sådan, med en melodi som till en början låter som något Pat Metheny skulle kunna komma upp med men tar en helt annan vändning med några oväntade ackord. En liten men viktig detalj.
Max Schultz romantiskt melodiska AG, framförd utan komp, är förstås också en liten pärla.
Allt är, inte att förglömma, krispigt inspelat och mixat av Åke Linton.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser