Lövdal/Landaeus/Danielsson/Gullotti: Very Well Vol.1

lovdal-landaeus-danielsson-gullotti

ILKmusic ILK255CD / ilkmusic.com / Tid: 54 min.
Jesper Lövdal ts, Mathias Landaeus p, Palle Danielsson b, Bob Gullotti dr. Insp i Köpenhamn och live i Lund (ett nr), 2014.

Enligt det danska musikerkollektivet ILK så planerar saxofonisten Jesper Lövdal en serie inspelningar där han ”utforskar kvartettformatet”. Om detta betyder den klassiska uppställningen med ett piano i kompet förtäljer inte historien. Så börjar i alla fall Lövdal sitt utforskande. Och med en amerikansk trumslagare som gör den nordiska trion till en kvartett. Förhoppningsvis begränsar Lövdal inte sig till enbart ”pianokvartetten”, för det är ju ett format som är sällsynt väl utforskat och med en ganska tung historik om man tänker sig att försöka komma med något nytt. Just i denna första volym så gör Lövdal inget försök att peka ut någon ny riktning utan spelar istället helt traditionsbevarande. Ett flertal eftertänksamma ballader spelas och bara ett par spår där det bränner till en aning. Mest i det nummer som är inspelat inför publik på Underground i Lund. Lite mer hets och tänjande på en del gränser. Carlos, en komposition av Landaeus, bidrar också till ett snabbare blodflöde hos mig som lyssnare. Tungt gospeldoftande piano och starkt spel av Lövdal! Bland balladerna är en sällan spelad melodi av Hoagy Carmichael, I Get Along Without You Very Well, ett fint exempel på att det går att plocka ihop en tillfällig konstellation och skapa synergieffekter. Lyriskt och vackert spel av Lövdal och ett mycket fint bas-solo av Palle Danielsson.

Danielsson och Gullotti är kanske överraskningarna i denna kvartett. Jag kan tänka mig att Lövdal och Landaeus har spelat ihop tidigare. Danielsson hittar sin plats i musiken, medan Gullotti kanske hamnar lite i bakgrunden. Lövdals idé är kanske att leta upp musiker från hela världen för sitt projekt. Annars är det ju inte direkt ont om bra trumslagare i närområdet! Trevligt album och det ska bli spännande och se vad opus 2 i projektet innehåller.

Jan Strand

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54731) [2]=> int(50803) [3]=> int(51323) [4]=> int(54715) [5]=> int(54541) [6]=> int(54707) [7]=> int(54735) [8]=> int(54382) [9]=> int(54746) [10]=> int(54566) [11]=> int(54639) }