Stein Urheim: Strandebarm

stein-urheim

Hubro Music CD2555 / www.hubromusic.com / Tid: 43 min.
Stein Urheim git, så, flöjter, munspel, slide tambura, fretless bouzouki, turkisk tanbur, mandolin, langeleik, banjo, loops, delay, Jorgen Traeen Modular synth, effekter
Insp. Strandebarm Kyrka januari 2015.

I Strandebarm bodde Stein Urheim i perioder. Det är en plats där han hade lugn och ro, ren luft och en fjord precis utanför köksdörren. En plats som bidrog till reflektioner och tacksamhet för att ha vuxit upp på ett ställe med natur, rikt djurliv och rent vatten. På denna plats spelade han in den nya skivan Strandebarm, hans tredje Hubroskiva.

Bergen-baserade gitarristen Stein Urheim har synts i allt fler sammanhang under de senaste åren. 2009 släppte han debutalbumet Three Sets of Music och året därpå fick han Voss Jazzfestival-Award. Han har turnerat och släppt två kritikerrosade duo-album med sångaren Mari Kvien Brunvoll – Daydream Community och Daydream Twin – på Jazzland. Han har även skrivit, arrangerat och spelat på tre album av Bergen-baserade rockbandet Steady Steele, liksom varit med i flera andra projekt.
På hans nya skiva har det övergripande temat kring platsen Strandebarm med naturen och livet i fokus förstärkts genom en mängd olika instrument som slide tamboura, fretless bouzouki, turkisk tanbur, langeleik, banjo, mandolin, gitarrer, loopning och delay med mera. Alla instrument spelas av Stein Urheim förutom synth och vissa effekter som spelas av Jörgen Traeen.

Öppningsspåret Water – Part 1 är av indisk karaktär, vilken senare utvecklas. Även andra världsliga influenser kan höras. Urheim skriver att hans musik inspireras av musiker och kompositörer från världen över och med olika stilar. Don Cherry, Ornette Coleman, Wayne Shorter, norsk folkmusik och de andra Hubrobanden är några av inspirationskällorna han nämner. Dessa kombinerade med platsen Strandebarm och livsreflektionerna därtill går hand i hand och formar skivan. Det är en genreöverskridande och vacker skapelse som tar lyssnaren med på en drömsk resa som har stort djup och tanke bakom.

Charlotta Andersson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser